Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
F. Slager, .. Er was ijs ...
Logo Nieuwsbrief - december 2018

CdK met auteurs en uitgever
In de Brabantse voetsporen van Vincent van Gogh
Vrijdag 30 november jl. werd in het Provinciehuis te ’s-Hertogenbosch het boek In de Brabantse voetsporen van Vincent van Gogh: Landschap, boerenleven en thuiswevers gefotografeerd van 1865–1920 gepresenteerd. Samenstellers Emy Thorissen en Ronald Peeters roepen in dit boek met een groot aantal tekeningen en foto’s een beeld op van het Brabant uit Vincents tijd.
Lees meer
Selectie anatomieboeken
Nederlands Genootschap van Bibliofielen op bezoek
Vrijdag 7 december jl. bezochten 42 leden van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen (NGB) de Universiteitsbibliotheek Tilburg. Deze boekminnaars maakten kennis met de rijk gevarieerde boekencollecties van de Universiteitsbibliotheek en de Brabant-Collectie aan de hand van diverse presentaties en boekenschouwsessies.
Lees meer
Uitsnede plattegrond Berlijn
De allereerste Berlijnse reisgids voor toeristen
In 1792 verscheen bij de Amsterdamse uitgever Jan Barend Elwe het Algemeen reisboek door Berlyn en Potsdam, waarvan de Brabant-Collectie het enige exemplaar in Nederland bezit. Deze reisgids avant la lettre is de voorloper van de bekende rode Baedeker, die 86 jaar later op de markt kwam.

Lees meer
Fantasiekaarten bij Jantje Bijnen
In de winkel van Jan Bijnen te Waalre waren zowel kaarten met dorpsgezichten als fantasiekaarten te koop. Tot de fantasiekaarten worden gelegenheidskaarten (felicitatie-, kerst-, nieuwjaarskaarten), maar ook kunst- en reclamekaarten gerekend. Het is een bonte verzameling van nostalgische en romantische voorstellingen met veelal een humoristische kwinkslag.
Lees meer
Teun Gijssen © Gerardus van Mol
Expositie Brabant Wereldwijd: de fotografie van Gerardus van Mol
Eindhovenaar Gerardus van Mol (1928) fotografeerde bijzondere Brabanders. Door deelname aan internationale wedstrijden raakten zijn bekroonde Brabantse opnamen wereldwijd verspreid. De expositie, georganiseerd door Stichting C.R. Hermans in nauwe samenwerking met de Brabant-Collectie, is tot 20 januari 2019 te zien bij Pennings Foundation in Eindhoven.
Pasjes
Toegangspoortjes in Universiteitsbibliotheek Tilburg
Vanaf vrijdag 21 december zijn de toegangspoortjes actief. Alle bezoekers hebben een lenerskaart of dagkaart nodig om de bibliotheek binnen te gaan en te verlaten. Mocht u nog geen lenerskaart van de Brabant-Collectie hebben, dan kunt u deze gratis verkrijgen (op vertoning van uw legitimatie) bij de Library Support Desk.
Kerstwens
De Brabant-Collectie wenst u fijne feestdagen en een goed 2019.
Kerstkaart
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin