Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
3K zingen ‘s-Hertogenbosch| © Martien Coppens, Brabant-Collectie TiU
Logo Nieuwsbrief - december 2020

Corona | © mo man tai
Beperkte dienstverlening
 
Vanwege de feestdagen is de Brabant-Collectie de komende twee weken gesloten. T/m 19 januari 2021 kan de collectie helaas niet op afspraak geraadpleegd worden. Boeken lenen en inleveren blijft mogelijk. Medewerkers werken vooral vanuit huis. Vragen kunt u stellen via brabant@tilburguniversity.edu.
Lees meer
Opening expo Het Groene Woud
Opening expositie Het Groene Woud
 
Zondag 13 december is de tentoonstelling Weemoed en Werkelijkheid in Het Groene Woud bescheiden en coronaproof geopend in Galerie Pennings te Eindhoven. Bijna alle Brabantse fotografen uit onze collectie zijn met werk vertegenwoordigd, met een hoofdrol voor Noud Aartsen, Martien Coppens en Nard Vogels. In de tijdschriften Brabeau, In Brabant en Brabants Landschap is aandacht besteed aan de expositie. Na de lockdown nog te zien t/m 27 maart 2021.
Noord-Brabant. Wrs. uitg. Berkers Verbunt Asten N.Br., ca. 1917
Onnozele Kinderdag
 
Ieder jaar wordt op 28 december de Kindermoord van Bethlehem herdacht. Helaas is de viering van Onnozele Kinderendag, een vorm van bedelzingen, in onze provincie in de vergetelheid geraakt. In 2020-2022 is de Brabant-Collectie een van de deelnemers aan het project Bedelzingen van Verbond Volkscultuur Lage Landen.
Lees meer
© Nard Vogels | Brabant-Collectie, Tilburg University
Nieuwe versie BCfinder
 
Aan onze zoekmachine BCfinder is een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Zo is de snelheid van zoeken verhoogd en is de presentatie en het gebruik van filters verbeterd.
Lees meer
© Rees Diepen| Brabant-Collectie, Tilburg University
Roosendaalse fotoreportage Rees Diepen
 
Zondag 13 december vond de online boekpresentatie van het Jaarboek De Ghulden Roos plaats. Emy Thorissen publiceerde hierin een bijdrage over Rees Diepen met een onbekende reportage carnavalsfoto’s uit 1967 van de kindermiddag in Roosendaal.
Bekijk cover Jaarboek
Van Pest tot Corona
Medewerking expositie Van Pest tot Corona
 
De Brabant-Collectie heeft enkele fraaie anatomische pop-up boekjes als bruikleen geleverd aan deze tentoonstelling over de geschiedenis van de zorg in Tilburg. Na de lockdown is deze expositie t/m 9 mei 2021 te zien in het Peerke Donders Paviljoen te Tilburg.
Lees meer
Velduil
De velduil
In het najaar hebben we de blogreeks over de Nederlandsche vogelen van Cornelis Nozeman e.a. weer opgepakt. Lees hier het verhaal over de velduil, een ernstig bedreigde vogel die met name in Noord-Nederland gespot kan worden.
Lees meer
Portret Hultman
Kerstwens
De medewerkers van de Brabant-Collectie wensen u prettige feestdagen en een gezond 2021!
Kerstkaart
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin