Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
Klaproos uit Flora Batava (Jan Kops)
Logo Nieuwsbrief - april 2020

Corona | © mo man tai
Dienstverlening nog beperkt
 
De collectie kan helaas nog steeds niet op afspraak geraadpleegd worden. Boeken lenen en inleveren blijft mogelijk. Medewerkers werken vooral vanuit huis. Vragen kunt u stellen via brabant@tilburguniversity.edu.
Lees meer
Lighal der Vrouwen, Groot Ziekengasthuis, 's Hertogenbosch (Prentbriefkaart. Brabant-Collectie, Tilburg University)
Besmettelijke ziekten en vaccinaties
 
Het beeldverhaal toont dat infectieziekten en -bestrijding van alle tijden zijn. Door inenten wordt het virus uitgeroeid. In 1951 was er een pokkenuitbraak in Tilburg. De vaccinatiesnelheid toen was ongekend. Op 28 februari 2020 was Tilburg de eerste plaats in Nederland met een coronapatiënt.
Bekijk In Brabant
Kloosterling in scriptorium van titelblad 'Instructio virorum ecclesiasticorum' van J. Amelius
Brabantse scriptoria
 
2021 is uitgeroepen tot het Jaar van het Brabants Kloosterleven. In de Brabant-Collectie bevindt zich een rond 1520 in Parijs uitgegeven boekje met een houtsnede van een scriptorium. Hierop zien we een kloosterling aan het werk in zijn schrijfwerkplaats. Over het bestaan van scriptoria in Brabantse kloosters is niet heel veel bekend, maar men kent wel hun producten. 
Bekijk Devotionalia
© Nard Vogels| Brabant-Collectie, Tilburg University
Expositie Het Groene Woud
 
"De tentoonstelling is een ode aan ons landschap", zo luidt de aanbeveling van Ina Adema, commissaris van de Koning van Brabant. Historische foto's uit de Brabant-Collectie en werk van hedendaagse fotografen en beeldend kunstenaars - nostalgie en realiteit binnen de stedendriehoek Den Bosch, Eindhoven en Tilburg - wisselen elkaar af. Nog te zien: t/m 8 mei bij Pennings Foundation in Eindhoven.
Lees meer
Ijsvogel uit Nederlandsche Vogelen
Nederlandsche vogelen
In deze blogreeks aandacht voor de sneeuwuil, de ijsvogel en de winterkoning. Dankzij zachte winters zien we de ijsvogel vaak, terwijl we de sneeuwuil zelden meer zien in Nederland. Het op een na kleinste vogeltje is de winterkoning. Ondanks zijn formaat heeft deze algemene broed- en standvogel een luide zang. Zelfs in de winter klinkt zijn lied, wellicht dankt hij daar zijn naam aan.   
Lees meer
KMA Binnenplaats door Jules David
Digitalisering tijdschriften
 
Voor KB Metamorfoze, het nationale programma voor het behoud van papieren erfgoed, hebben afgelopen week 25 tijdschrifttitels uit de periode 1840-1960 oftewel 374 banden de universiteitsbibliotheek verlaten. Deze tijdschriften worden gedigitaliseerd en zullen op termijn te raadplegen zijn via Delpher.
Bekijk Delpher
KMA Binnenplaats door Jules David
Een Franse fotograaf in Noord-Brabant
 
De professionele schoolfotografie werd in Nederland geïntroduceerd door de Fransman Jules David (1848-1923). Ook bij Brabantse hogere opleidingen was hij actief, zoals bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda.
Lees meer
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin