Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
Zwemmen in de IJzeren Man, Vught Vu
Logo Nieuwsbrief - juli 2021

Gebouw UB
Restyling Universiteitsbibliotheek
De Universiteitsbibliotheek wordt gerenoveerd. De vloerbedekking wordt vervangen, het study café vergroot, de collecties bijeen geplaatst in compactuskasten op niveau 0 en ook worden nieuwe werkplekken gecreëerd. Het gebouw is gesloten t/m 29 augustus; wel is er beperkte dienstverlening vanuit gebouw CUBE.
Lees meer
Dienstverlening Brabant-Collectie
Tijdens de verbouwing zijn de boeken en tijdschriften op een externe locatie opgeslagen en pas vanaf eind september weer beschikbaar. Fotobestellingen zijn in de maand augustus niet mogelijk. Medewerkers werken vanuit huis. Vragen via brabant@tilburguniversity.edu.
Lees meer
Frontispice De Natuurlyke Historie der Insekten van A.J. Roesel van Rosenhof
Flora & Fauna in tijdschrift Brabeau
Hoogtepunten uit onze Nederlandse natuurhistorische boeken worden getoond in het zomernummer van het tijdschrift Brabeau: meerdelige plaatboeken met vogels, vlinders, andere insecten, vruchten, bermplanten en bosdieren. De natuurgetrouwe illustraties zijn veelal gegraveerd en met de hand ingekleurd.
Bekijk het Flora & Fauna album
Zusters aan het kaarten, Eersel, 1972, © Gaston Remery | Brabant-Collectie, TiU
Kloosterleven in Brabant
2021 is het Jaar van het Brabantse Kloosterleven. Het beeldverhaal in het juninummer van het tijdschrift In Brabant laat de diverse rollen van de kloosterlingen in de samenleving van onze provincie zien, o.a. hun geestelijke ondersteuning, diepe betrokkenheid in onderwijs en zorg en ook hun dagelijks leven en vrije tijd.
Bekijk In Brabant
Aankoop uitgeversbanden
Aankoop veiling
Onlangs heeft de Brabant-Collectie ruim 90 Nederlandse uitgeversbanden met fraaie Art Nouveau en Art Deco decoraties op de veiling aangekocht. Deze banden zullen binnenkort zowel in de bibliotheekcatalogus als in Einbandforschung worden beschreven en getoond.
Putter
De putter
 
Ditmaal staat in de blogreeks over de Nederlandsche Vogelen de putter oftewel de distelvink centraal. In boomgaarden en parken kan hij worden gespot. Met zijn kleurenpracht en beminnelijke zang is deze vogel een genot voor het oog en het oor. De putter is vaak als symbool of onderwerp terug te vinden in de beeldende kunst en literatuur.   
Lees meer
Een weelde aan groen: vier kloostertuinen in Noord-Brabant
Literatuurattendering
 
Op het blog worden diverse objecten uit de collectie uitgelicht en is er aandacht voor pas verschenen boeken en tijdschriftartikelen. Zo ook voor een handzaam boekje over vier kloostertuinen in Noordoost-Brabant, herinneringen aan het transportbedrijf Rynart uit Moerdijk en heemkundige bijdragen in het tijdschrift Het Griensvenneke.
Lees meer
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin