Ontdek heden en verleden van Brabant
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
Brabants interieur © Anton Schellens | Brabant-Collectie, Tilburg University
Logo Nieuwsbrief - april 2022

Dolf Mignot en Wim van de Donk bij de overdracht
Overdracht fotocollectie Anton Schellens
Namens de erven schonk Dolf Mignot op woensdag 6 april het fotografische oeuvre van zijn grootvader, de Eindhovense textielfabrikant Anton Schellens, aan de Brabant-Collectie. Tijdens een feestelijke bijeenkomst tekende prof.dr. Wim van de Donk, rector magnificus en collegevoorzitter, de schenkingsovereenkomst.
Lees meer
Handenarbeid bij Zusters Franciscanessen van Veghel, 1962. Foto M. Coppens ©Nederlands Fotomuseum, Rotterdam|Brabant-Collectie, Tilburg University
Expositie Vrijheid en Verwarring
De tentoonstelling over de omwenteling in het kloosterleven in de jaren zestig, is nog tot en met zondag 15 mei te zien in Museum Krona te Uden. Het betreft een samenwerking tussen het museum, de Brabant-Collectie en BerneMedia. Een mooie kans om onze foto’s van Martien Coppens, Frans Kuit en Gaston Remery te kunnen bekijken. Veel van deze foto’s zijn met ander uniek beeldmateriaal en met bijdragen van kloosterlingen en deskundigen, opgenomen in de gelijknamige publicatie.
Lees meer
Kasteel Heeswijk door A. Mortier-Ramus, 1906
Van castellum tot Spookslot
Nummer 1 van het tijdschrift In Brabant is een themanummer over kastelen en buitenplaatsen: hierin een bloemlezing in beelden van tweeduizend jaar Brabantse kastelen, van verdwenen motteburchten tot romantische ruïnes. Het beeldverhaal eindigt met De Efteling.
Bekijk In Brabant b
Paaschgebruiken in Noord-Braband, foto R.K. Foto-Persbureau "Het Zuiden", 's-Bosch
Bedelfeesten
 
Een onderzoek naar bedelfeesten in Vlaanderen en Noord-Brabant is gestart door het Verbond Volkscultuur in de Lage Landen en de Brabant-Collectie. Hiertoe wordt een online vragenlijst uitgezet om de gebruiken, de ontwikkeling en de borging van bedelfeesten in kaart te brengen. De resultaten zullen in het najaar van 2022 op een symposium worden gepresenteerd en in een later stadium ook worden gepubliceerd.
Opwettense watermolen, pentekening van J.Looyen, 1929
Wandelen door de Brabant-Collectie
 
In deze blogreeks bewandelt collega Jolanda van den Akker het bijna 260 km lange Brabants Vennenpad. Met historisch beeldmateriaal uit de Brabant-Collectie en met foto’s van nu, bespreekt en illustreert zij plekken onderweg. De zesde etappe voert van Wolfswinkel naar de Collse watermolen..
Lees meer
© Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University
Dienstverlening en feestdagen
De Brabant-Collectie is weer normaal geopend. Een afspraak maken voor inzage in de raadpleegruimte is niet meer verplicht. Op 27 april, 4 t/m 6 mei, 26 en 27 mei en 6 juni is de Brabant-Collectie gesloten. Op Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag geldt dit ook voor de universiteitsbibliotheek.
Lees meer
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin