Ontdek heden en verleden van Brabant
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
Zomerkamp,1968 © Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University
Logo Nieuwsbrief - juli 2022

Wim van de Donk, Stijn Smeulders en Emy Thorissen, foto: Corine Bon
Gedeputeerde op bezoek
Donderdag 21 juli jl. kwam Stijn Smeulders, gedeputeerde van Bestuur, Veiligheid, Cultuur, Sport en Erfgoed, bij de Brabant-Collectie op bezoek. Prof. dr. Wim van de Donk, rector magnificus en collegevoorzitter, heette de delegatie van de Provincie welkom. De aanwezigen waren onder de indruk van de collectie en het beheer. Bekijk hier Smeulders reactie op Twitter. 
Lees meer
Venbergse watermolen, foto Jan van Giersbergen, jaren 1960 © Brabant-Collectie, Tilburg University.
Wandelen door de Brabant-Collectie
 
In deze blogreeks voert de tiende etappe van het Brabants Vennenpad van de Venbergse Watermolen in Valkenswaard naar Luyksgestel. Aan de hand van historisch beeldmateriaal uit de Brabant-Collectie loopt u als het ware met onze collega Jolanda van den Akker mee.
Lees meer
Heilige Christoffel
Brabantse voertuigzegeningen
Een voertuigzegening is het religieus zegenen oftewel het besprenkelen met wijwater van een voertuig. Oorspronkelijk was deze zegening of wijding bedoeld ter voorkoming van ongelukken. Vaak vindt dit gebruik plaats op of rond 24 juli, de naamdag van de heilige Christoffel, de beschermheilige van de reizigers.
Lees artikel Devotionalia
Staalbergven, Oisterwijk
Openluchtzwembaden: ware lustoorden 
Bij hoge temperaturen gaan we massaal op zoek naar de nodige verkoeling. Zwemmen in de buitenlucht is een aangename vrijetijdsbesteding en een fenomeen van alle tijden. Nostalgische beelden van Brabantse lustoorden passeren de revue in het juninummer van In Brabant.
Bekijk beeldverhaal In Brabant
Boerin op hoogkar © Gaston Remery | Brabant-Collectie, Tilburg University
Fotobank Gaston Remery
De Brabant-Collectie is een fotobank rijker! Een kleine honderd opnamen van fotograaf Gaston Remery (1924-2014) met de onderwerpen platteland en het Rijke Roomse Leven staan online in BCfinder en zullen de komende jaren verder worden aangevuld.
Bekijk fotobank
Slavernij expositie Peerke Donders
Bruikleen aan Peerke Donders Paviljoen
De Brabant-Collectie heeft enkele reisverslagen van Suriname in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling over slavernij in het Peerke Donders Paviljoen (Tilburg). Het betreft werken met talrijke kopergravures van de Schots-Nederlandse kapitein John Gabriël Stedman (1744-1791), waaronder Reize naar Surinamen, en door de binnenste gedeelten van Guiana (1799).
Oosterhout. Maria-kapel, gebouwd door het Brabants Studentengilde, 1952. Foto: Martien Coppens. Nederlands Fotomuseum, Rotterdam | Brabant-Collectie, Tilburg University
Medewerking aan (online) tijdschriften
Regelmatig levert de Brabant-Collectie een bijdrage aan tijdschriften als De Gildetrom, Brabeau en Brabants Landschap. Onlangs verscheen een item over het Brabants Studentengilde in de rubriek 'Sprekend Verleden' van Univers, het onafhankelijke journalistieke digitale medium van Tilburg University.
Bekijk Univers b
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin