Ontdek heden en verleden van Brabant
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
Driekoningen
Logo Nieuwsbrief - december 2022

Overhandiging 1e exemplaar door Dieke Wesselingh, directeur Erfgoed, aan Pia van Kroonenburg © Paul Slot
Boekpresentatie handschrift Van Heurn
Dinsdag 29 november jl. is het boek Beschrijving der Stad ’s Hertogenbosch in het stadhuis van deze stad gepresenteerd. Sinds 2013 heeft de Brabant-Collectie het tweedelige handschrift van mr. J.H. van Heurn (1716-1793) in langdurige bruikleen gegeven, zodat de tekst geheel getranscribeerd en gecollationeerd kon worden. Wethouder Marianne van der Sloot en Pia van Kroonenburgh, bibliothecaris Brabant-Collectie, kregen de eerste exemplaren aangeboden.
Lees meer
Bedelzingen © Rees Diepen | Brabant-Collectie, Tilburg University
Project Bedelfeesten
Kent u de winterbedelfeesten Onnozele Kinderendag, Driekoningen en Vastenavond? In Brabeau publiceerde Emy Thorissen over het bedelzingen in Noord-Brabant. Samen met het Verbond Volkscultuur in de Lage Landen (VVLL) organiseert de Brabant-Collectie dit voorjaar een symposium, waarbij aanpassingen en vernieuwingen van bedelfeesten centraal staan. Ook zal er uitgebreid gediscussieerd worden over het borgen van deze levende tradities voor de toekomst.
Lees artikel Brabeau
Galgenven, Oisterwijk. Prentbriefkaart. Maker onbekend. Datering: vóór 1918.
Wandelen door de Brabant-Collectie
De laatste etappe van het Brabants Vennenpad voert van Hilvarenbeek naar Groot Speijck. De wandelroute van 258 km zit er op. Voorjaar 2023 zal Jolanda van den Akker starten met een nieuwe wandelreeks. Welke route dat gaat worden, houden we nog even geheim.
Lees blogreeks
Holle Bolle Gijs © Rees Diepen | Brabant-Collectie, Tilburg University
Medewerking aan (online) tijdschriften
Regelmatig levert de Brabant-Collectie input aan tijdschriften. Voorbeelden zijn o.a. een bijdrage over Heilig Hartbeelden in Devotionalia, een oproep tot fotoherkenning in De Gildetrom en een artikel over de Brabantse bedelfeesten in Brabeau. Talrijke foto-inzendingen van enthousiaste lezers van In Brabant resulteerden in een beeldhommage aan de 70-jarige Efteling.
Bekijk In Brabant
De Balkanroute. Servië, Subotica, Vojvodina, maart 2017 © Piet den Blanken, Breda
Vluchtelingen
De Maand van de Geschiedenis 2022 met als thema ‘Wat een ramp!’ vormde de aanleiding voor een reportage over mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, armoede, vervolging of onderdrukking. Dat migratie van alle tijden is, tonen de Brabantse fotografen Martien Coppens en Piet den Blanken. Op tv-schermen in de Universiteitsbibliotheek waren hun foto's van vaak schrijnende toestanden te zien. Ook Univers publiceerde over dit onderwerp.
Bekijk beeldverhaal
Wim van de Donk, Stijn Smeulders en Emy Thorissen, foto: Corine Bon
Kerstwens
De medewerkers van de Brabant-Collectie wensen u fijne feestdagen en een goed 2023. Van 26 december 2022 t/m 6 januari 2023 hebben wij kerstreces. Boeken lenen en inleveren blijft mogelijk tijdens openingstijden van de bibliotheek. Vanaf 9 januari 2023 staan wij weer voor u klaar.
Bekijk kerstkaart
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin