Ontdek heden en verleden van Brabant
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
Sprinkhaan uit A.J. Rösel von Rosenhof e.a., De natuurlyke historie der insecten, Te Haarlem en Amsterdam : By C.H. Bohn en H. de Wit, [1783]
Logo Nieuwsbrief - juli 2023

Emy Thorissen, Wim van de Donk en Ina Adema © Corine Bon
Bezoek Commissaris van de Koning
Donderdag 15 juli jl. vereerde de commissaris van de Koning, Ina Adema, ons met een bezoek. Ze was onder de indruk van de collectie, maar ook van het beheer en de ontsluiting daarvan. Op haar eigen Facebook-pagina plaatste ze enkele foto’s van haar bezoek.
Lees meer
Schuilhut op De Peel, 1945 © Martien Coppens. Nederlands Fotomuseum, Rotterdam / Brabant-Collectie, Tilburg University
Vooraankondiging expositie De Mix | Aarde
Op 1 september a.s. start in Tilburg de fototentoonstelling De Mix Nederland 'Aarde', een coproductie van Stichting Beeldmix, de Brabant-Collectie en de Nederlandse Spoorwegen. Fotografe Wiesje Peels liet zich op bijzondere wijze inspireren door het werk van Martien Coppens (1908-1986). Met haar DOKAR (mobiele donkere kamer) trok ze van Breda naar De Peel en legde onderweg het Brabantse landschap en haar bewoners vast. Binnenkort volgt meer informatie op onze website.
Lees Focus
Foto: Nard Vogels, voor 1944. Brabant-Collectie, Tilburg University
Medewerking aan tijdschriften
Regelmatig levert de Brabant-Collectie input aan tijdschriften. Voorbeelden zijn o.a. een artikel over Brabantse bedelfeesten in Impressie, een oproep tot fotoherkenning in De Gildetrom, een fotogids over Harry Guntlisbergen in Brabeau en een uitgebreid beeldverhaal over Brabantse molens in In Brabant.
Bekijk In Brabant
Jongetje onder tafel, Ottersum, 1964. © Rees Diepen. Brabant-Collectie, Tilburg University
Bruikleen Rees Diepen
Enkele foto’s van de Tilburgse fotografe Rees Diepen zijn nog tot begin augustus te zien op de expositie over 150 jaar onderwijs in Nederland, getiteld School - Verliefd, verveeld, verslapen, in het Fotomuseum Den Haag. 
Lees meer
Brabantse vlag
Brabantdag Tilburg University
Op woensdag 7 juni jl. was de Brabant-Collectie met een stand vertegenwoordigd op de markt van de Brabantdag. Studenten van het Outreaching Honors Program  organiseerden deze dag in het teken van de Brabantse taal en cultuur. 
Bekijk filmpje Univers
Uitsnede van: Brabante, Parte Settentrionale Dedicato Al Reuerendissimo Signore Canonico Gio: Cupilli. Gekleurde kopergravure. Maker en uitgever: Maria Vincenzo Coronelli. Datering: 1692. Formaat: 43 x 58 cm. Vindplaats: Generaliteitsland Brabant / West / XVII d (2)
Wandelen door de Brabant-Collectie
Etappe 2 van het Zuiderwaterlinie Wandelpad voert collega Jolanda van den Akker van Welberg naar Dinteloord. In het blogverslag het miraculeuze verhaal van Janske Gorissen en enkele historische kaarten uit de Brabant-Collectie. 
Lees het blog
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin