Ontdek heden en verleden van Brabant
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
Engeltjes in: CBC TFK C 388_04
Logo Nieuwsbrief - december 2023

Trotters bij station Tilburg © Erik van der Burgt
Terugblik opening expositie De Mix Nederland 'Aarde'
Op vrijdag 1 september jl. is expositie De Mix Nederland ‘Aarde’ op feestelijke wijze geopend. De tentoonstelling ontving veel aandacht van de pers. De video van Univers brengt de opbouw in beeld. Intussen is de buitenexpositie ontmanteld, maar de expositie in gebouw Cobbenhagen van Tilburg University is nog t/m 4 januari 2024 te zien. 
Bekijk impressie opening
Voorzijde brochure 'Der Bucheinband im Herzogtum Brabant c. 1400-1626'
Internationaal boekbandencongres
Van donderdag 12 t/m zaterdag 14 oktober werd in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Tilburg en het Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap in Tilburg de 26e AEB Jahrestagung georganiseerd. Deelnemers uit maar liefst acht landen volgden lezingen en workshops. De keynote speech over de Tilburgse boekbanden uit het Hertogdom Brabant (ca. 1400-1626) werd verzorgd door Jan Storm van Leeuwen. Bijbehorende mini-expositie (inclusief brochure) is nog te zien op niveau 0 van de Universiteitsbibliotheek.
Driek aan de soep, 1977 © Gerardus van Mol | Brabant-Collectie, Tilburg University
Twee nieuwe fotobanken
Onlangs zijn twee nieuwe fotobanken aan BCfinder toegevoegd. Talrijke opnamen van de Eindhovense amateurfotografen Harry Guntlisbergen (1934-2001) en Gerardus van Mol (1928-2020) zijn online te bekijken. Bij Guntlisbergen staat vooral het verdwijnende Brabant centraal, terwijl Van Mol juist de Brabantse mens, sport en beweging vastlegt. Deze fotobanken zullen de komende tijd verder worden aangevuld. 
Bekijk fotobanken
Materialen rondleiding © Emy Thorissen
Bezoeken en rondleidingen
Diverse groepen hebben afgelopen november en december de Brabant-Collectie bewonderd. Donderdag 23 november verwelkomden we gedeputeerde Jos van der Horst met een delegatie van de provincie. Medewerkers van Bibliotheek Midden-Brabant en VVV Tilburg kwamen langs en we ontvingen universiteitsmedewerkers van de Kunstcommissie Communicatie & Marketing en van de afdeling Real Estate Management. 
Zevenbergen. Zuidhaven. Gekleurde prentbriefkaart. Maker onbekend. Datering: vóór 1929. Uitgever: Arn. M. Greven, Zevenbergen. Formaat: 9 x 14 cm. Vindplaats: pbk-Z 29.1 / 133.4 (1)
Wandelen door de Brabant-Collectie
In etappe 5 van het Zuiderwaterlinie Wandelpad loopt onze collega Jolanda van den Akker door polders en zompige klei van Zevenbergen naar Terheijden. Etappe 4 (Willemstad - Zevenbergen) is oktober jl. gepubliceerd.
Lees meer
N. Brabantsche Vrouwen. Naar de Botermarkt, 1911. Uitg. J.H. Schaefer’s Artochrom, Amsterdam, serienr. 751. (Fotograaf: Frans Stender, 1906. Prentbriefkaart. Brabant-Collectie, Tilburg University)
Medewerking aan (online) tijdschriften
Regelmatig levert de Brabant-Collectie input aan tijdschriften. Voorbeelden zijn o.a. een uitgebreid beeldverhaal met foto’s van Martien Coppens en Wiesje Peels dat eerder in nummer 3 van In Brabant verscheen, maar ook een bijdrage hierover aan de rubriek 'Sprekend verleden' in Univers en een oproep tot fotoherkenning in De Gildetrom. Als eerbetoon aan het legaat van Albert Pennings verscheen de bijdrage ‘Op de Brabantse markten’ in nummer 4 van In Brabant
Bekijk beeldverhaal
vignet titelpagina KOD 1603 BoZ 2
Bruikleen
Drie vroege zeventiende-eeuwse Bergse drukken en de leporello ‘Maskerade gehouden door de leden van het Leidsche Studenten-corps den 18den Juni 1895’ uit onze collectie zijn nog tot begin februari te zien op de expositie ‘Iedereen zijn topstuk’ in het Markiezenhof te Bergen op Zoom.
Jos Kuijlen in de kluis © Paul Slot
In memoriam Jos Kuijlen
Woensdag 30 augustus is Jos Kuijlen onverwacht overleden. Van 1990 tot 2005 was hij werkzaam in verschillende leidinggevende functies in de Universiteitsbibliotheek, waarna hij tot zijn pensioen (najaar 2015) bibliothecaris van de Brabant-Collectie is geweest. Als vrijwilliger bleef hij 1 dag per week aan zijn geliefde Brabantse Drukken-project werken. Jos werd 73 jaar. Hij zal worden gemist.
Kerstbeelden in aanhanger, 1965 © Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University
Kerstwens
De medewerkers van de Brabant-Collectie wensen u fijne feestdagen en een goed 2024. Van 25 december 2023 t/m 5 januari 2024 hebben wij kerstreces. Boeken lenen en inleveren blijft mogelijk tijdens openingstijden van de Universiteitsbibliotheek. Vanaf 8 januari 2024 zijn wij weer bereikbaar.
Bekijk kerstkaart
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin