Ontdek heden en verleden van Brabant
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek heden en verleden van Brabant
online versie
Koninginnedag Boxtel, 1963 © Frans Kuit | Brabant-Collectie, TiU
Logo Nieuwsbrief - april 2024

Expositie aankondiging bij museum
Expositie Gaston Remery in Eersel 
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gaston Remery op 28 oktober a.s. wil de Brabant-Collectie een fotoboek over Kempische mensen uitbrengen. Tot 6 oktober a.s. zijn Remery’s opnamen te zien in het Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel. De Brabant-Collectie leverde een veertigtal foto’s aan de expositie Gaston Remery: de magie van de fotograaf en zijn camera. 
Bekijk expositie via KempenTV
Folio 98 uit KHS10
Bruiklenen aan Museum Krona  
Het topstuk van de Brabant-Collectie, een getijden- en gebedenboek uit het Bethaniëklooster Arnhem (1450-1475), is vanaf zaterdag 20 april jl. te bewonderen in de expositie Verborgen achter Muren in Museum Krona te Uden. Verder zijn er nog een middeleeuws handschrift en zeven oude drukken, o.a. flora en fauna boeken, uit de Kapucijnencollectie van de Universiteitsbibliotheek Tilburg te zien. 
Berkers Verbunt expositie in museum Klok & Peel in Asten
Bijnen, tijdgenoot van Berkers Verbunt 
Op vrijdag 5 april jl. opende de Berkers Verbunt expositie in Museum Klok & Peel in Asten. De 675 uitgegeven prentbriefkaarten van deze ‘Kunsthandel’ waren een initiatief van boekhandelaar en drukker Janus Berkers en zijn compagnon Aloïsius Verbunt uit Asten. Naast de houten platen camera leverde de Brabant-Collectie bruiklenen van tijdgenoot Jan Bijnen die het proces tonen van een glasnegatief, foto en prentbriefkaart. Ook het Nieuwsblad voor Peelland en Meierij (1902-1903) en het tijdschrift Eigen Haard uit 1905 zijn uitgeleend.
 Harrie van den Helm, Heesch, 1990-2001 | © Bart Gijsbers | Brabant-Collectie, Tilburg University
Fotograaf Bart Gijsbers overleden
Op 29 maart jl. overleed de 82-jarige Gijsbers in zijn geboorte- en woonplaats Berghem. Hij legateerde zijn fotografische oeuvre aan de Brabant-Collectie. Helaas heeft Bart Gijsbers niet meer kunnen meemaken dat binnenkort een deel van zijn foto’s over het boerenleven in Oss en omgeving online komen.
Lees meer
Buurtkruidenier Ton Beks in Asten, circa 1955 | © Gaston Remery. Brabant-Collectie, Tilburg University)
Medewerking aan (online) tijdschriften
Regelmatig levert de Brabant-Collectie input aan tijdschriften. Voorbeelden zijn o.a. een bijdrage over historische winkelinterieurs in nummer 1 van het tijdschrift In Brabant. Conservator Emy Thorissen houdt eveneens een pleidooi voor het behoud hiervan in de rubriek Sprekend Verleden in Univers. In De Gildetrom verscheen in nummer 1 van 2024 wederom een oproep tot fotoherkenning
Bekijk beeldverhaal
Oosterhout Bredascheweg - Wilhelminakanaal. Prentbriefkaart. Maker en uitgever onbekend. Datering: ca. 1938. Formaat: 9 x 14 cm. Vindplaats: pbk-O 31 / 132 (1)
Wandelen door de Brabant-Collectie
In etappe 7 van het Zuiderwaterlinie Wandelpad loopt onze collega Jolanda van den Akker zo’n 22 km van Oosterhout naar Raamsdonk. Haar blogverslag staat online, evenals de vorige etappe van Terheijden naar Oosterhout. Welke lezers volgen haar voetsporen?
Lees etappe 7
Koninginnedag Uden, 1963 © Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University
Feestdagen 
De Brabant-Collectie is vanwege de feestdagen gesloten op Hemelvaartsdag (9 mei), de vrijdag erna (10 mei) en op Tweede Pinksterdag (20 mei). 
Bekijk bezoekersinformatie
 Aanmelden nieuwsbrief
© Brabant-Collectie | Tilburg University
Tilburg University
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Instagram   Facebook   Twitter   Linkedin